Τετάρτη 1 Αυγούστου 2007

Το Πρώτο Ποστ του Μήνα, ή αλλιώς, Βαριέμαι να Βρω Τίτλο της Προκοπής



Επειδή συγγενείς και φίλοι με έκραξαν για το μέγεθος του τελευταίου διαδικτυακού λογοτεχνικού μου πονήματος (βλ. πρόσφατο ποστ - σεντόνι), θα αυτοπεριοριστώ, όσο γίνεται, στα πιο ενδιαφέροντα σημεία της τελευταίας εβδομάδας. Κάποια μέρα, όμως, θα δείτε, θα αναγνωριστεί το ταλέντο μου.



Χάιλαιτ των τελευταίων ημερών:

Το τεράστιο πορτοκαλί φεγγάρι καθώς έδυε στο βάθος του Μεσσηνιακού. Και το ότι το έβλεπα να δύει καθισμένη πίσω από πολεμίστρες στους πρόποδες του Ταΰγετου, έχοντας στα πόδια μου την ολόφωτη Καλαμάτα και τη θάλασσα, την απέραντη θάλασσα. (Ναι, δεν άντεξα να περιμένω μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο. Αλλά κι εσείς στη θέση μου το ίδιο κάνατε / θα κάνατε.)



Πρόβλημα των τελευταίων ημερών:

Κινητό με
γνωστές διαστάσεις, φέρον κίτρινο μαγιό, σε χρόνο
to ξεκινά την κίνησή του από εξέδρα ύψους 5m από την επιφάνεια της θάλασσας υπό γωνία φ πάνω από το οριζόντιο επίπεδο. Η αρχική ταχύτητα uo είναι γνωστή, καθώς και η επιτάχυνση της βαρύτητας. Την αντίσταση του αέρα τη θεωρούμε αμελητέα (αφού έτσι κι αλλιώς έχουμε νηνεμία, διότι, αν φύσαγε, θα είχε τρελλό κύμα και δεν θα υπήρχε περίπτωση να φτάσει το κινητό μέχρι την εν λόγω κυβική εξέδρα κολυμπώντας).

α) Για ποια γωνία φ θα έχει το κινητό μέγιστο βεληνεκές? (άιντε, πολύ εύκολα σας βάζω για αρχή)

β) Για ποιά
uo' θα αυξηθεί το βεληνεκές κατά 50%?

γ) Αν το κινητό αποφασίσει κάποια στιγμή να βουτήξει από εκεί πάνω με το κεφάλι (για φέτος χλωμό το βλέπω, ακόμα εξασκείται σε βουτιές με το κεφάλι από τα 3m και η βελτίωση είναι μικρή), τι σχήμα σώματος πρέπει να έχει (και το κυριότερο, πώς θα το επιτύχει αυτό ???), ώστε οι αρνητικές επιπτώσεις της προσθαλάσσωσης
να είναι οι μικρότερες δυνατές?





Όποιος αποφασίσει να ασχοληθεί σοβαρά με το πρόβλημα, παρακαλείται να επικοινωνήσει με τον administrator του blog "Βιο-λογίες" για τις τιμές των μεγεθών που δεν δίδονται. Διεύθυνση επικοινωνίας στο προφίλ παραπλεύρως. Κάθε σωστή απάντηση θα αμειφθεί καταλλήλως και κατά περίπτωση.

4 σχόλια:

anatolh είπε...

Το πρώτο μέρος του post ήταν και πολύ πρώτο.

Όσο για το πολύ απλό προβληματάκι που έγραψες!!!
Η λύση για να πιάσεις το κινητό είναι
"Σκάσε" και κολύμπα!

Φιλιά πολλά

ζορρό είπε...

Το πρώτο μέρος του πρώτου ποστ του πρώτου μήνα φέτος για τον οποίο έχω ένα προαίσθημα ότι θα πάει πολύ καλά όφειλε να είναι και πολύ πρώτο.

Λες να πάρουμε πρωτάθλημα και στα θαλάσσια σπορ?? Όχι τίποτε άλλο, κρίμα τα λέπια και τα βράγχια που είχα στην προηγούμενη ζωή μου.

kanataki είπε...

ο μεσσηνιακός είναι κάτι σαν τον Λεβαδειακό????



υγ από γεωγραφία σκίζω η άτιμη!

ζορρό είπε...

Για το Λεβαδειακό δεν ξέρω, αλλά ο Μεσσηνιακός έχει κάτι νοστιμότατα ψαράκια και είναι ό,τι πρέπει για τις καυτές καλοκαιρινές μέρες.
Όσο για τη πολυκύμαντη σχέση μου με τη γεωγραφία, η μόνη αποτελεσματική λύση που έχω βρει μέχρι τώρα είναι τα ταξίδια!